perjantai 30. maaliskuuta 2018

Asumista ilman autoa


Nykyinen asuntomme Vantaalla valittiin siitä näkökulmasta, että päivittäinen arki sujuisi jouhevasti ilman autoa. Ennen asuntokauppojen tekemistä selvitin aika tarkkaan, miten päästään näppärästi julkisilla töihin ja missä on harrastusmahdollisuudet, koulut ja edulliset kaupat. Silloin lapsi oli vielä päiväkoti-ikäinen ja pimeät aamut alkoivat lapsen viemisellä tarhaan. Asunnon valintaa vaikutti toki moni muukin asia, mutta sijainti erityisesti, koska en osaa ajaa autoa, vaikka kortti on.

Kokemukseni on, että autottomalla pikkulapsiperheellä päiväkodin ja työpaikan välinen matka voi julkisilla kestää enintään 40 minuuttia. Yksinhuoltajalla mielellään 30 minuuttia per suunta, koska muussa tapauksessa lapsi viedään päivähoitoon aamu seitsemältä ja haetaan ilta kuudelta tai sitten ostetaan se auto. Vantaalla yksinhuoltajaperheitä on 23 prosenttia perheistä, mikä tekee 5800 perhettä, joten huomio on tärkeä.

Autottomassa arjessa kaupan sijainti vaikuttaa bussipysäkin valintaan. Meillä marketti on vain 500 metrin päässä ja siellä käyn yleensä kotimatkalla töiden jälkeen useamman kerran viikossa. Kauppakeskukseen on kilometri ja matka kuljetaan kävellen tai pyörällä. Talvella laiskuuden iskiessä mennään bussilla.

Päiväkotivuosina näytimme välillä koomisilta, kun lastenrattaiden tavarakorissa oli 5 kg ostoksia (mm. maitotölkit) ja rattaiden työntöaisalle solmittuna 2 kassia. Selässä saattoi olla vielä reppu.

Se hyvä tässä nykyisessä asumisessa Myyrmäen suur-alueella on, että harrastusmahdollisuudet ovat laajat, ja ne sijaitsevat muutaman kilometrin säteellä. Ennen lapsen kouluikää kuljimme bussilla sunnuntaisin uimakouluun Martinlaaksoon 4 km matkan ja siihen meni pysäkille kävelyineen 20 minuuttia. Myyrmäessä on toki omakin uimahalli. Viikonloppuisin saatoimmemme käydä parin kilometrin päässä yleisöluistelussa Myyrmäen jäähallissa.

Kun on kuukausiseutulippu, saa noin 100 eurolla matkustaa HSL-alueella mielin määrin. Pelkkä parkkipaikka työpäivän ajaksi olisi kaupungissa 120 e kuukaudessa, joten on tämä kukkarossa tuntuva ratkaisu. Toisaalta kun ei ole autolainaa, tuli otettua suurempi asuntolaina.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti