sunnuntai 2. syyskuuta 2018

Junalla Hollannissa


Hollannissa on näppärää liikkua junalla. Amsterdamin lentokentällä on lipunmyyntipiste, josta voi ostaa maan sisäisen liikenteen ja kansainvälisen liikenteen lippuja. Lisäksi on lippuautomaatteja. Lentokentän juna-asemalla raiteeksi ilmoitetaan yleensä kaksi vierekkäistä vaihtoehtoa ja raide varmistuu juuri ennen junan saapumista. Asemilla on paljon henkilökuntaa, joilta kysyä neuvoa. Jos on paljon ratatöitä ja poikkeusliikennettä, on asemilla lisäksi henkilöitä infoliivit päällä ohjaamassa. Junien ongelmana on jo pitkään ollut ruuhkautuminen. Maa on pinta-alaltaan pieni ja etäisyydet lyhyet, joten tunnissa ehtii matkustaa jo pitkälle.

Asiakaspalvelussa työskentelevät hollantilaiset osaavat yleisesti ottaen huonosti englantia, mutta olemme tulleet aina lopulta ymmärretyiksi.

Junissa ei ole konduktöörejä. Niissä on erikseen hiljaisia vaunuja, joissa ei saa jutella tai puhua puhelimeen. Lisäksi on vaunuja, joihin voi ottaa lemmikin tai polkupyörän alkaen 3,10e. Matkustusluokkia on kaksi. Ruuhka-aikaan ei kannata suunnata ykkösluokan kautta kakkosluokkaan, koska käytävät ovat tukossa ja läpikulku ei onnistu. Junaliput luetaan kortinlukijalla (alla kuva) ennen matkan alkua. Lukijat ovat kapeita ja huomaamattomia. Niitä on asemarakennuksissa, mutta ei laitureilla.





Ennen reissua latasin älypuhelimeeni kaksi sovellusta: NS Reisplanner Xtran ja NS Internationalin. Mitä eroa niillä on? NS International on kansainvälisen junaliikenteen hollannin- ja englanninkielinen sovellus. Englanninkielinen versio ei tosin sovelluksessa toimi. Reittiopas toimii, mutta moni muu sivu aukeaa hollanniksi. Turistin kaipaamat liikennetiedotteet ja häiriöilmoitukset ovat vain hollanniksi. Reissullamme huomasin, että NS Internationaalin poikkeusinfo ei ollut yhtä ajantasainen kuin Reisplanner Xtran, jossa esimerkiksi kerrottiin, mille raiteelle pitää siirtyä ylimääräisen junanvaihdon vuoksi. Käyttöä ei helpota junan maksuton, mutta auttamattoman hidas Wi-Fi yhteys. Kannattaa siis ladata NS Reisplanner Xtra.

NS International sovelluksella voi ostaa joitakin kansainvälisiä lippuja.

Reisplanner Xtra -sovelluksesta pidän, vaikken osaa kieltä. Se ei ole este, sillä ylempään kenttään syötetään lähtöasema ja alempaan pääteasema. Hakutuloksissa näkee junat, raiteet, hinnat ja kartan sekä tiedot, jos junaa tarvitsee vaihtaa (asema ja raide). Älypuhelimen aikavyöhyke on oltava asetuksista oikein. Pari päivää sitten tuli uusi päivitys, jonka jälkeen myös lippuja voi ostaa sovelluksella. Aiemmin e-lippu oli tulostettava. En ole ihan varma, miten mobiililippu toimii ja miten se maksetaan. Sovellukseen tulee QR-koodi.


Matkan tiedot saa välitettyä sovelluksesta vaikka älypuhelimen kalenteriin. Lisäksi sovellus näyttää "junan kiireisyyden" eli millä todennäköisyydellä juna on aikataulussa. Lisäksi on "junat kartalla" ominaisuus, josta näkee junan reaaliaikaisen sijainnin.

Sovelluksen vasemmasta sivupalkista näkee Station eli asemien tiedot, kuten mitä kauppoja, ruokapaikkoja, kahviloita ja palveluita niissä on auki katseluhetkellä sekä tarjoukset. Palveluita ovat esimerkiksi matkatavarasäilytys, vartioitu pyöränsäilytys, pyöränkorjaus, pyöränvuokraus sekä käteisautomaatti.

Sovelluksella voi myös tilata NS Zonetaxin eli taksin esimerkiksi kodin/hotellin/työpaikan ja juna-aseman väliseen matkaan. Taksin voi tilata vähintään 30 minuuttia ennen kuin taksimatka alkaa eli vaikka junamatkan aikana. NS Zonetaksissa juna-aseman on oltava joko lähtö- tai määränpää. Taksi kulkee aamun ensimmäisen ja illan viimeisen junan tahdissa. Hinnoittelu on yksinkertainen: alle kaksi kilometriä maksaa 6 euroa, 4 kilometriä 9 euroa ja 6 kilometriä 12 e, jonka jälkeen seuraavat 2 kilometriä kustantaa aina 3 euroa. 10 kilometriä on siten 18 euroa. Zonetaksilla voi mennä enintään 30 kilometrin päähän ja se tulee tavallista taksia hieman edullisemmaksi.


Verkkosivustot ovat www.ns.nl ja www.nsinternational.nl


Sovellukseen on yhdistetty myös kaupunkipyörät OV-fiets siten, että sovelluksen kautta näkee, montako pyörää on vapaana valitulla asemalla. Tieto päivittyy vartin välein.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti