perjantai 7. syyskuuta 2018

Myyrmäki - joukkoliikenteen paratiisi

Vantaalla on monia asuinalueita, joissa voi asua autottomasti. Oma suosikkini on Myyrmäki, jonka asuntokunnista 45 % on autottomia. Siellä on lähijuna- ja bussiasema, josta pääsee nopeasti moneen suuntaan vaikka Kehärataa pitkin. Asemalla on hyvät pyörätelineet liityntäpysäköintiin.



Myyrmäki on keskeisessä roolissa Joukkoliikennekaupunki Vantaa 2025+ työssä. Myyrmäen asemaa seudullisena keskuksena vahvistetaan. Vantaa on muuttumassa yksityisautoilun pääkaupungista joukkoliikennekaupungiksi, ja mm. kaupunginjohtaja Ritva Viljanen on luvannut kaupunkipyörät koko Vantaalle.

HSL vyöhykeuudistus laskee voimaan tullessaan Helsinkiin matkaavien myyrmäkeläisten seutulippua yli 40e/kk. Varsin tuntuva muutos.


Suur-Myyrmäen alueella palvelut ja huvit ovat saavutettavissa joukkoliikenteellä, pyörällä tai kävellen. Vetokannaksen uimaranta, koulut, päiväkodit, uima- ja jäähallit, kaupat, tori, urheilukentät, yksityiset ja julkiset terveyspalvelut, kirjasto, elokuvateatteri, taidemuseo ja ravintola ovat lähellä. Yhteiskäyttöautoja tarjoaa City Car Club, Shareit Blox Car tai Go Now.

Myyrmäen uudistunut asema on tunnettu katutaiteestaan. Tänään joku nuori poika soitteli asemalla taitavasti pianoa.


Myyrmäki - joukkoliikenteen paratiisi
Myyrmäen isosisko Kaivoksela sopii myös autottomille. Sen ydin on kohta avajaisiaan viettävä Teboil, jonka terassille paistaa aurinko pitkin päivää ja ympärillä on kiinnostavia ihmisiä.

Kaivokselalaisilla on Myyrmäen palveluiden lisäksi käytettävissään Hämeenlinnan väylän bussiyhteydet Helsinkiin, Klaukkalaan ja Hyvinkäälle sekä kaukoliikenne pohjoiseen. Kaivokselan Vetotien pikavuoropysäkiltä (Hämeenlinnan väylällä) menee bussit Tampereelle, Nokialle, Vaasaan, Parkanoon, Kangasalaan, Ähtäriin, Kokkolaan ja Ikaalisiin. Lippu Tampereelle on halvimmillaan 4,90 e matkahuollon verkkosivuilla tai sovelluksella eli lähes ilmainen.


Mutta kehitettävääkin löytyy. Vetotien pohjoiseenpäin suuntaavien linjojen pysäkki hämeenlinnan väylällä on huonossa kunnossa.

Joskus pihdin, voisiko Myyrmäen ja Kuninkaantammen kasvu johtaa siihen, että muutama kaukolinjan bussivuoro lähtisi Myyrmäestä Tampereelle ruuhkaisen Kampin sijaan? Bussi on yleensä 10 min myöhässä, koska Kampissa on ruuhkaa.

Tutkijat kertovat meille, että autottomuus on yleistä niissä kotitalouksissa, joiden asunto sijaitsee alle puolen kilometrin etäisyydellä kaupasta. Alle puolen kilometrin päässä kaupasta asuu pääkaupunkiseudulla noin 70 prosenttia kotitalouksista. Vantaalla autottomia on 34 % asuntokunnista (2012) ja määrä tulee kasvamaan, sillä kaupungin kasvua (2000 asukasta vuodessa) kohdistetaan joukkoliikennealueille ja joukkoliikennevyöhykkeitä laajennetaan uusille alueille.

Ja minne Myyrmäestä siis pääsee? I tai P juna vie lentoasemalle, Helsinkiin tai Tikkurilaan. Runkolinja 560 vie Kuninkaantammen, Malmin ja Vuosaaren kautta Rastilaan. Linja 39 vie Kamppiin ja 555 Leppävaaran kautta Keilaniemeen. Espoon Ikeaan ja Espoon keskukseen vie linja 565. Muut yhteydet ja linjat löytyvät HSL reittioppaasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti